25 Mart 2021 Perşembe

İyilik, Bulaşıcıdır

Bazı hikâyelerimiz uzun, bazıları kısa. Bazıları gerçek, bazıları kurmaca. Bu sefer gerçek ve kısa bir hikâye anlatacağım. Kısa ama mesaj için yeterli. 

Dün gece Ankara’da kar yağıyordu. Arabaların üstü karla kapandı, yollar beyaza büründü. Gece yarısına doğru, oğlumla birlikte aşağıya inmeye karar verdik. Sitenin girişinde kar kürümeye yarayan bir el aleti vardı. Kürek gibi ama daha çok karları kenarlara itmeye yarayan bir alet.
Onu aldık ve oğlumla dönüşümlü olarak, sitenin önündeki yürüyüş yolundaki karları kürüdük. En azından bir kişinin yürüyebileceği kadar yol açtık. Uzaktan kolay gibi görünebilir ama kar kürümek çok zor bir iş. Büyük bir gayret gerektiriyor. Siz kürüdükçe, yağan kar sizin kürüdüğünüz yerleri doldurmaya devam ediyor. 

Komşularımızdan Murat da, kar yağınca kendini dışarı atmış. 
-Murat, iyi geceler. 
-İyi geceler abi. Aşağıdaki parka gidiyorum, bizim çocuklar orada oynuyor da. Siz ne yapıyorsunuz?
-Yarın burada bütün mahalle yürümek için toplanacak. Oğlumla yolu açıyoruz. 

Murat ile ayaküstü yaptığımız muhabbetten sonra işimize devam ettik. Yağan kara, havanın soğukluğuna rağmen kan ter içinde kalmıştık. Oğlum, nefes nefeseyken sordu; “baba biz bunu niye yaptık?” Ona en son kar yağdığında, yürüyüş yolunu temizlemeye çalışan yaşlı adamı anlattım. 

-Geçen ay kar yağdığında bu yürüyüş yolu yine kapandı. Yaşlı bir adam, elinde bizim elimizdeki gibi bir kar kürüyücü aletle saatlerce bu yolu açmak için uğraştı. Sabah olduğunda yol yine kapanmıştı. Baktım aynı yaşlı adam, elinde kar kürüme aletiyle geliyor. Başladı karları yeniden kürümeye. Çankaya Belediyesi'nin yapması gereken işi tek başına yapıyor, onlarca kişinin yürümesi için yolu açmaya çalışıyordu. Bugün de aynısını biz yaptık. Çünkü oğlum, iyilik bulaşıcıdır. 

Eve çıkınca, pencereden oğlumla yaptığımız eserimize baktım. Sonra Murat’ı gördüm. Bizim bıraktığımız kar kürüme aletini eline almış, apartman görevlisinin yapması gereken işi yapıyor, sitenin önündeki karları kürüyordu. İşte iyilik, bu kadar bulaşıcı bir hastalıktır.




***

İyilik de, kötülük de sonunda kaynağına döner. Ruhlarımızın kaynağına döndüğü gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder