Size Hollanda'lı bir kadını tanıtacağım. Adı Davida Scheffers. Yakalandığı nöromusküler bir hastalık nedeniyle sanatını icra etmesi günden güne zorlaşmakta. Nöromusküler hastalıklar, vücudumuzu hareket ettiren kasların ve sinirlerin hastalanmasıdır. Suratınızın bir yerine aniden giren kramplar, yürüyememek, kolları kaldıramamak, sabah olduğunda başını yastıktan kaldıramamak hatta soluk alıp vermeyi bile etkileyen berbat bir hastalık. Bu hastalık, başkalarının kolaylıkla yaptıkları hareketleri yaparken, çok daha fazla efor sarfetmenizi gerektiriyor. Kolunuza elli kilo bağlanmış olduğunu hayal edin. O kolu kaldırmak ve masadaki bardağı alıp, bardaktaki suyu içmek zorundasınız. İşte böyle bir hastalık.
Davida, konservatuar mezunu. Piyano, obua ve ingiliz kornosu çalabiliyor. Hep hayalini kurduğu bir şeyi yapmak istiyor. Bu yüzden RTL4 kanalının düzenlediği Hollanda Orkestrası yarışmasına katılmaya karar veriyor. Bu yarışma, en iyi klasik müzisyenlerinin arandığı bir yetenek şovu. Yarışmanın temel amacı ise Amsterdam'daki Royal Concertgebouw'da gerçekleştirilecek konserde eşsiz bir orkestrayı oluşturmaktır. Yarışmacılar girdikleri mülakatlarda ilk önce jüriyi etkilemek zorundalar. Jüriyi etkileseniz bile, seçmeler devam ediyor. En sonunda jüri kararını açıklıyor ve 65 amatör müzisyenden oluşan harika bir orkestra ortaya çıkıyor. Amsterdam Royal Concertgebouw'daki son performans da televizyonda canlı olarak yayınlanıyor. Böylece herhangi bir sebepten profesyonel bir müzik kariyeri oluşturamamış müzisyenler, hayallerini yaşama şansını elde ediyor.
Ve evet Davida başarıyor. O harika 65'in içine giriyor. Konser günü, Schindler's List parçasında, muhteşem violinist Simone Lamsma'ya eşlik etmesi gerekiyor. Ve parça Davida'nın girişiyle başlıyor.
Gerçek sanatçıların, sanatlarını yapamıyor olması bir nevi ölüm değil midir? Nefesli bir çalgı olan ingiliz kornosunu çalan Davida Scheffers'in, partisyonun kendisine ait olan kısmının son notasını üflemesi, son nefesini vermesi gibi bir şey değil midir? Bu video, Davida'nın bir daha böyle bir topluluk önünde çalamayacak olmasının hayal kırıklığı kadar aynı zamanda umudu da temsil etmiyor mu? İsteyen istediğini alsın, ben umudu seçtim kendime.
İzleyiciler içindeki gülümseyen sarışın güzel hanımefendi ise onun kızı. Ve o gün onun doğum günü. Annesinden kızına ne hediye ama. Belki de bu hediye hepimize.
Kulaklıklarınızı takın, sesi sonuna kadar açın ve lütfen sonuna kadar izleyin.
Kulaklıklarınızı takın, sesi sonuna kadar açın ve lütfen sonuna kadar izleyin.
çok etkileyici.. umarım davida şifa bulmuş ve son hızı ile mesleğini icra ediyordur.. eser için de tema için de diyecek bir şey yok..
YanıtlaSil